Vadbetegségek

Bevezetés az egyes betegségek ismertetőjéhez

Írta: Dr. Földi Zsolt

 

 

Ha a vadász tevékenysége során beteg vagy rendellenesen viselkedő állattal találkozik, akkor köteles azt az állatorvosnak bejelenteni és az ilyen állatot kilőni.

 

Az állatbetegségeket többféleképpen csoportosíthatjuk, így a kórok szerint vannak fertőző és nem fertőző betegségek, igazgatási szempontból pedig bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek, illetve bejelentési kötelezettség alá nem tartozó betegségek.

 

A fertőző betegségekre az a jellemző, hogy egy alacsonyabb rendű kórokozó bejut az ember vagy az állat szervezetébe és azt károsítja, majd a megbetegedett szervezetből kijutó kórokozók újabb fogékony egyedeket képesek megbetegíteni. Ha a kórokozó képes egyik állatról (vagy emberről) a másikra közvetlenül átterjedni, akkor ragályos betegségről beszélünk. Az olyan betegségeket, amelyek képesek állatról emberre, vagy emberről állatra átterjedni zoonozisoknak nevezzük. A kórokozók szerint csoportosítva e betegségeket vannak baktériumok, vírusok, gombák vagy élősködők (paraziták) okozta betegségek. A fertőző betegséggel – kivéve az élősködők okozta megbetegedéseket - a járványtan foglalkozik. Az élősködők okozta megbetegedéseket a parazitológia tudománya tárgyalja.

 

A bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek körét mindig jogszabály határozza meg. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény adta felhatalmazás alapján jelenleg a 113/2008 (VIII.30.) FVM rendelet sorolja fel a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségeket.  E betegségek mindegyike olyan fertőző (illetve parazitás) betegség, amely elleni összehangolt védekezés nem csak egyéni, hanem közösségi érdek is. E betegségekkel kapcsolatosan szükséges azt is tudni, hogy mindenki (és nem csak az állattartó) köteles az állatorvosnak jelenteni, ha ilyen betegség gyanúját vélelmezi.

 

E betegségek leküzdésének részletes szabályait uniós és hazai jogszabályok, valamint egyes esetekben készenléti vagy mentesítési tervek tartalmazzák.

Klasszikus sertéspestis (KSP) leírása

Afrikai sertéspestis (ASP) leírása

Dirofilária (szív-és bőrférgesség) leírása

Honlap készítés